De ceva vreme am tot intentionat sa scriu un articol pe acest subiect. Am gasit insa, exprimat de o colega din Bucuresti, un raspuns pertinent la aceasta intrebare:
Realizam ca avem o problema si nu o putem rezolva singuri, pentru ca nu intra in competentele noastre. Daca realizam. Este un taram nou, despre care cu totii am auzit sume si costuri, care ne sperie. Ne gandim ca nu ne permitem. Ca este un lux sa iti iei un avocat. Ba chiar credem cu tarie ca aceasta breasla ne jupoaie de piele, ne vinde si ne tradeaza. Si totusi, stim ca cel mai bine este sa vorbesti cu acel "demon" al viselor tale negre. Si poate...
chiar sa ii adresezi infricosatoarea intrebare "cat costa?!". Iti spune un tarif si atunci realizezi ca nu e "dracul cel mai negru", sau, din contra, inghiti putin in sec. Cat costa, deci, un avocat? Cum isi socoteste tariful? Se imbogateste cu mine?
Cum se stabileste onorariul unui avocat?
Conform Statutului profesiei de avocat, art 132, avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul clientului său.
Prin urmare, onorariul este stabilit in functie de mai multe criterii.
1. Timpul si volumul de munca. Cu cat speta este mai indelungata, cu atat intra un volum mai mare de munca.
2. Natura, noutatea si dificultatea cazului. Prin "natura" se intelege categoria de actiune ce va fi intreprinsa (divort, evacuare, anulare, pretentii, etc), fiecare dintre aceste categorii suportand un anumit grad de dificultate.
Niciuna dintre spete nu este identica cu alta de acelasi fel! Deci, avocatul, nu poate niciodata folosi un tipizat comun in toate dosarele de acelasi gen! Spre deosebire, activitatea notariala presupune exclusiv numai tipizate, recompletate ori de cate ori se solicita si pentru care se aplica aceleasi taxe.
3. Importanta intereselor din cauza. Cu cat intersele sunt mai mari, cu atat creste si presiunea psihica a avocatului, cu atat clientul devine mai incrancenat si se ridica mai multe probleme de rezolvat.
4. Notorietatea, titlurile si experienta avocatului ales. Cu cat avocatul detine o calificare mai mare, cu atat sansa de reusita a cazului va creste, dar tot atat cresc si tarifele. Ratiunea este simpla - fiind un avocat considerat "bun", selectia clientelei se face si pe criterii financiare, altfel, nu ar mai avea timp nici pentru a bea apa.
5. Valoarea totala a avantajelor pe care le-ar putea primi un client, in urma muncii sale. Cu cat avantajele sunt mai mari, cu atat importanta creste, proportional cu interesele clientului.
6. Urgenta. Cu cat veniti mai tarziu la un avocat, sau in ultima clipa, cu atat cresc sansele ca onorariul final sa creasca.
Cum alegem avocatul?
Ratiunea alegerii unui avocat este identica cu cea de a alege orice fel de produs sau serviciu de pe piata. Cu cat preturile sunt mai mici, sau aproape de minimul pietei, cu atat produsul respectiv are o calitate indoielnica, nu-i asa? Iti doresti o calitate indoielnica cand iti cumperi ceva?! Dar atunci cand iti pui in joc viata, drepturile, proprietatile, copii, bunurile, etc?!!
1. Un avocat bun stie sa-si aprecieze corect onorariul si nu inseamna ca este cel mai ieftin!
2. Un avocat bun nu este intotdeauna cel mai in varsta! De regula, media de varsta a unui avocat bun se situeaza intre 30-55 de ani! Dupa 55 de ani capacitatea omului de munca scade dramatic. Cheftul, dispozitia, capacitatea de acumulare a noilor tehnici si reglementari, concentrarea, spiritul combativ, sanatatea, toate scad dupa aceasta varsta. Perspectiva pensionarii, retragerii, satisfactiile unor ani lungi de practica, nepotii, etc sunt cauze care scad in orice domeniu interesul pentru a profesa "ca in anii tineretii". Degeaba am alege un avocat in varsta, considerandu-i experienta fastuoasa, daca puterea sa de munca si concentrare este redusa. Video-ul parintilor nostri inca functioneaza, nu-i asa?! Dar ce pacat ca nu mai exista casete video... Si de ce incepand cu 30 de ani?! Pentru ca atunci un avocat, ca orice alt meserias, si-a depasit toate pragurile de formare, si-a dobandit o liniste sufleteasca si un cumul suficient de experienta de baza, a prins gustul succesului dar si al esecului, e deplin maturizat si deschis spre seriozitatea acestei profesii. Atunci este in varful energiei si detine adrenalina necesara razboaielor.
3. Un bun avocat este avocatul care nu-şi minte clientul doar pentru ca acesta să se simtă confortabil, ci cel care îi spune cu sinceritate adevărul. Chiar daca doare, chiar daca te simti pus la punct, sau mustrat, avocatul bun este in primul rand sfatuitorul tau! Trebuie sa-si permita sa te atentioneze, sa te informeze si sa fie deschis cu tine! Trebuie sa stie sa-ti vorbeasca cu cuvintele tale si sa-ti raspunda la toate intrebarile! Nu trebuie sa te indemne la procese, decat atunci cand apreciaza ca este singura cale! - ca un doctor - nu te opereaza decat daca trebuie!
4. Un avocat bun nu se intalneste cu clientii prin baruri, restaurante sau terase, la el acasa sau pe treptele Tribunalului! Te invita la sediul sau, unde are toate conditiile necesare activitatii .
5. Un avocat bun nu te racoleaza pe strada, sau pe holurile tribunalelor! Il gasesti mai greu, la recomandari sau pe internet, citindu-i articole publicate sau auzind despre el.
6. Un avocat bun este si un bun psiholog. Stie, cunoaste, asculta, intelege, ajuta. Cand te intalnesti sau vorbesti cu el, trebuie sa ii simti apropierea de tine, sa simti implicarea lui, sa stimti ca iti este alaturi si ca nu esti doar "un client", "un oarecare". Sa ii simti bucuria sau tristetea unei vesti ce ti-o transmite. Sa il simti ca "traieste" alaturi de tine clipele de proces.
Cat ne costa un avocat?
Dupa cum spuneam, costurile depind de mai multi factori. Insa, exista totusi si o practica generala asupra onorariilor, pentru diverse activitati prestate. Aceasta practica a aparut prin 1999, in Baroul Bucuresti, care publicase o lista de tarife minimale, si recent, in 2012, Baroul Neamt a dat publicitatii o grila de tarife minimale.
Deoarece Consiliul Concurentei a considerat ca nu este legal sa se impuna praguri minime, cetateanul nu poate sa stie niciodata cat il costa minim, desi acest serviciu este un drept constitutional, care cu siguranta si obligatoriu ar trebui sa aibe costuri minime, pentru ca un client sa stie exact de la cat incepe demersul. Aceeasi practica de costuri minime exista si la notariate si executori judecatoresti. De aceea cand mergem la un notar, putem stii din start cat ne-ar costa. Numai in acest domeniu planeaza o nebuloasa totala, nebuloasa care, pe multi ii sperie. Realitatea acestor costuri nu este deloc infricosatoare. Este adevarat ca pot sa fie dosare si cauze care sa coste si 2.000 si 7.000 de lei. Pot costa si 3.000 Euro, insa... pana nu intrebati, nu veti sti niciodata cat costa! Nu va puteti lua dupa cunostinte sau prieteni "experimentati". Niciun proces nu este ca alt proces si niciun tarif ca cel precedent! Puteti beneficia de promotii, reduceri, plati in transe, cine stie?! Macar sa aveti curajul sa intrebati! Si la doctor cand mergeti dati o taxa. De ce nu ati face-o si pentru sanatatea drepturilor si a patrimoniului dvs?!
Se imbogateste avocatul pe seama mea?
Nu. In proportie de 90% nu. Cei 10% care fac bani uriasi din aceasta profesie sunt doar "sus pusi". De acei 10% nu va puteti atinge, nici cu gandul si nici cu mintea. Sunt prea "sus" sa fie atinsi de omul de rand, pentru ca nu si-ar permite. Cu ei lucreaza corporatiile, bancile, partidele politice, institutiile statului... deci... "sus". Aceia fac milioane de euro pe an din avocatura. Nu conteaza cat sunt de buni. Poate sunt. Poate nu. Insa noi astazi vorbim de cei 90% dintre avocati. Oameni la fel ca oricine - cu familie de intretinut, cu rate, credite si ipoteci, cu sau fara probleme de sanatate, oameni obisnuiti, care se trezesc la aceeasi ora 6 dimineata si care ajung acasa intotdeauna dupa ora 19.00 si care nu au serile liniste, pentru ca mai mereu exista "o urgenta", un om arestat, o executare silita, un copil furat, o sotie batuta, o batrana jefuita, etc... Singura diferenta intre ei si dvs este profesia. Viata si grijile nu ocolesc pe nimeni.
Cat se duce la stat/alte entitati din onorariul de avocat?
Toate onoariile ce vi se solicita sunt purtatoare de taxe si impozite. Ca orice om sau institutie, avocatii platesc, din onorariul ce vi se spune urmatoarele:
11% contributie la casa de asigurari a avocatilor
16% impozit pe profit, iar in cazul avocatilor cheltuielile care pot reduce profitul sunt limitate.
6.5% asigurari de sanatate
0,5% somaj
24% TVA (daca este cazul)
25% chirie, telefon, internet, service sediu, cheltuieli de deplasare, etc.
deci... intre 58 si 82% din onorariu sunt numai cheltuieli.
Alegeti intelept!
Imi insusesc spusele colegei mele, a reusit sa surprinda foarte sincer si direct niste aspecte care sunt greu de comunicat altfel, si pe care orice potential client al unui avocat ar trebui sa le cunoasca.
sursa: aici