Telefon: +4.0722.556.897

De ceva vreme am tot intentionat sa scriu un articol pe acest subiect. Am gasit insa, exprimat de o colega din Bucuresti, un raspuns pertinent la aceasta intrebare:

Realizam ca avem o problema si nu o putem rezolva singuri, pentru ca nu intra in competentele noastre. Daca realizam. Este un taram nou, despre care cu totii am auzit sume si costuri, care ne sperie. Ne gandim ca nu ne permitem. Ca este un lux sa iti iei un avocat. Ba chiar credem cu tarie ca aceasta breasla ne jupoaie de piele, ne vinde si ne tradeaza. Si totusi, stim ca cel mai bine este sa vorbesti cu acel "demon" al viselor tale negre. Si poate...

chiar sa ii adresezi infricosatoarea intrebare "cat costa?!". Iti spune un tarif si atunci realizezi ca nu e "dracul cel mai negru", sau, din contra, inghiti putin in sec. Cat costa, deci, un avocat? Cum isi socoteste tariful? Se imbogateste cu mine?

 

Cum se stabileste onorariul unui avocat?

Conform Statutului profesiei de avocat, art 132, avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul clientului său.

 

Prin urmare, onorariul este stabilit in functie de mai multe criterii.

1. Timpul si volumul de munca. Cu cat speta este mai indelungata, cu atat intra un volum mai mare de munca.

2. Natura, noutatea si dificultatea cazului. Prin "natura" se intelege categoria de actiune ce va fi intreprinsa (divort, evacuare, anulare, pretentii, etc), fiecare dintre aceste categorii suportand un anumit grad de dificultate.

Niciuna dintre spete nu este identica cu alta de acelasi fel! Deci, avocatul, nu poate niciodata folosi un tipizat comun in toate dosarele de acelasi gen! Spre deosebire, activitatea notariala presupune exclusiv numai tipizate, recompletate ori de cate ori se solicita si pentru care se aplica aceleasi taxe.

3. Importanta intereselor din cauza. Cu cat intersele sunt mai mari, cu atat creste si presiunea psihica a avocatului, cu atat clientul devine mai incrancenat si se ridica mai multe probleme de rezolvat.

4. Notorietatea, titlurile si experienta avocatului ales. Cu cat avocatul detine o calificare mai mare, cu atat sansa de reusita a cazului va creste, dar tot atat cresc si tarifele. Ratiunea este simpla - fiind un avocat considerat "bun", selectia clientelei se face si pe criterii financiare, altfel, nu ar mai avea timp nici pentru a bea apa.

5. Valoarea totala a avantajelor pe care le-ar putea primi un client, in urma muncii sale. Cu cat avantajele sunt mai mari, cu atat importanta creste, proportional cu interesele clientului.

6. Urgenta. Cu cat veniti mai tarziu la un avocat, sau in ultima clipa, cu atat cresc sansele ca onorariul final sa creasca.

Cum alegem avocatul?

Ratiunea alegerii unui avocat este identica cu cea de a alege orice fel de produs sau serviciu de pe piata. Cu cat preturile sunt mai mici, sau aproape de minimul pietei, cu atat produsul respectiv are o calitate indoielnica, nu-i asa? Iti doresti o calitate indoielnica cand iti cumperi ceva?! Dar atunci cand iti pui in joc viata, drepturile, proprietatile, copii, bunurile, etc?!!

1. Un avocat bun stie sa-si aprecieze corect onorariul si nu inseamna ca este cel mai ieftin!

2. Un avocat bun nu este intotdeauna cel mai in varsta! De regula, media de varsta a unui avocat bun se situeaza intre 30-55 de ani! Dupa 55 de ani capacitatea omului de munca scade dramatic. Cheftul, dispozitia, capacitatea de acumulare a noilor tehnici si reglementari, concentrarea, spiritul combativ, sanatatea, toate scad dupa aceasta varsta. Perspectiva pensionarii, retragerii, satisfactiile unor ani lungi de practica, nepotii, etc sunt cauze care scad in orice domeniu interesul pentru a profesa "ca in anii tineretii". Degeaba am alege un avocat in varsta, considerandu-i experienta fastuoasa, daca puterea sa de munca si concentrare este redusa. Video-ul parintilor nostri inca functioneaza, nu-i asa?! Dar ce pacat ca nu mai exista casete video... Si de ce incepand cu 30 de ani?! Pentru ca atunci un avocat, ca orice alt meserias, si-a depasit toate pragurile de formare, si-a dobandit o liniste sufleteasca si un cumul suficient de experienta de baza, a prins gustul succesului dar si al esecului, e deplin maturizat si deschis spre seriozitatea acestei profesii. Atunci este in varful energiei si detine adrenalina necesara razboaielor.

3. Un bun avocat este avocatul care nu-şi minte clientul doar pentru ca acesta să se simtă confortabil, ci cel care îi spune cu sinceritate adevărul. Chiar daca doare, chiar daca te simti pus la punct, sau mustrat, avocatul bun este in primul rand sfatuitorul tau! Trebuie sa-si permita sa te atentioneze, sa te informeze si sa fie deschis cu tine! Trebuie sa stie sa-ti vorbeasca cu cuvintele tale si sa-ti raspunda la toate intrebarile! Nu trebuie sa te indemne la procese, decat atunci cand apreciaza ca este singura cale! - ca un doctor - nu te opereaza decat daca trebuie!

4. Un avocat bun nu se intalneste cu clientii prin baruri, restaurante sau terase, la el acasa sau pe treptele Tribunalului! Te invita la sediul sau, unde are toate conditiile necesare activitatii .

5. Un avocat bun nu te racoleaza pe strada, sau pe holurile tribunalelor! Il gasesti mai greu, la recomandari sau pe internet, citindu-i articole publicate sau auzind despre el.

6. Un avocat bun este si un bun psiholog. Stie, cunoaste, asculta, intelege, ajuta. Cand te intalnesti sau vorbesti cu el, trebuie sa ii simti apropierea de tine, sa simti implicarea lui, sa stimti ca iti este alaturi si ca nu esti doar "un client", "un oarecare". Sa ii simti bucuria sau tristetea unei vesti ce ti-o transmite. Sa il simti ca "traieste" alaturi de tine clipele de proces.

Cat ne costa un avocat?

Dupa cum spuneam, costurile depind de mai multi factori. Insa, exista totusi si o practica generala asupra onorariilor, pentru diverse activitati prestate. Aceasta practica a aparut prin 1999, in Baroul Bucuresti, care publicase o lista de tarife minimale, si recent, in 2012, Baroul Neamt a dat publicitatii o grila de tarife minimale.

Deoarece Consiliul Concurentei a considerat ca nu este legal sa se impuna praguri minime, cetateanul nu poate sa stie niciodata cat il costa minim, desi acest serviciu este un drept constitutional, care cu siguranta si obligatoriu ar trebui sa aibe costuri minime, pentru ca un client sa stie exact de la cat incepe demersul. Aceeasi practica de costuri minime exista si la notariate si executori judecatoresti. De aceea cand mergem la un notar, putem stii din start cat ne-ar costa. Numai in acest domeniu planeaza o nebuloasa totala, nebuloasa care, pe multi ii sperie. Realitatea acestor costuri nu este deloc infricosatoare. Este adevarat ca pot sa fie dosare si cauze care sa coste si 2.000 si 7.000 de lei. Pot costa si 3.000 Euro, insa... pana nu intrebati, nu veti sti niciodata cat costa! Nu va puteti lua dupa cunostinte sau prieteni "experimentati". Niciun proces nu este ca alt proces si niciun tarif ca cel precedent! Puteti beneficia de promotii, reduceri, plati in transe, cine stie?! Macar sa aveti curajul sa intrebati! Si la doctor cand mergeti dati o taxa. De ce nu ati face-o si pentru sanatatea drepturilor si a patrimoniului dvs?!

Se imbogateste avocatul pe seama mea?

Nu. In proportie de 90% nu. Cei 10% care fac bani uriasi din aceasta profesie sunt doar "sus pusi". De acei 10% nu va puteti atinge, nici cu gandul si nici cu mintea. Sunt prea "sus" sa fie atinsi de omul de rand, pentru ca nu si-ar permite. Cu ei lucreaza corporatiile, bancile, partidele politice, institutiile statului... deci... "sus". Aceia fac milioane de euro pe an din avocatura. Nu conteaza cat sunt de buni. Poate sunt. Poate nu. Insa noi astazi vorbim de cei 90% dintre avocati. Oameni la fel ca oricine - cu familie de intretinut, cu rate, credite si ipoteci, cu sau fara probleme de sanatate, oameni obisnuiti, care se trezesc la aceeasi ora 6 dimineata si care ajung acasa intotdeauna dupa ora 19.00 si care nu au serile liniste, pentru ca mai mereu exista "o urgenta", un om arestat, o executare silita, un copil furat, o sotie batuta, o batrana jefuita, etc... Singura diferenta intre ei si dvs este profesia. Viata si grijile nu ocolesc pe nimeni.

Cat se duce la stat/alte entitati din onorariul de avocat?

Toate onoariile ce vi se solicita sunt purtatoare de taxe si impozite. Ca orice om sau institutie, avocatii platesc, din onorariul ce vi se spune urmatoarele:

11%  contributie la casa de asigurari a avocatilor

16%  impozit pe profit, iar in cazul avocatilor cheltuielile care pot reduce profitul sunt limitate.

6.5% asigurari de sanatate

0,5% somaj

24% TVA (daca este cazul)

25% chirie, telefon, internet, service sediu, cheltuieli de deplasare, etc.

deci... intre 58 si 82% din onorariu sunt numai cheltuieli.

Alegeti intelept!

Imi insusesc spusele colegei mele, a reusit sa surprinda foarte sincer si direct niste aspecte care sunt greu de comunicat altfel, si pe care orice potential client al unui avocat ar trebui sa le cunoasca.

 

sursa: aici

 

NOTA! Acest site folosește cookies.

Continuarea navigarii inseamna acceptul. Learn more

I understand

Va multumim ca vizitati website-ul nostru. Speram ca veti fi incantati sa aflati mai multe despre Cabinet de Avocat Emil Tatu, precum si despre serviciile si produsele noastre.
Dorim sa va informam ca Cabinet de Avocat Emil Tatu este in curs de inregistrare ca si Operator de date cu caracter personal.

Prin aceasta “Politica de confidentialitate” ne angajam sa furnizam utilizatorilor informatii clare si complete despre datele pe care le colectam prin intermediul domeniului web www.avocatconstanta.com si despre modul in care aceste date sunt stocate si folosite de catre compania noastra, dar si de catre partenerii nostri (retele de publicitate). “Politica de confidentialitate” explica, de asemenea, modul in care utilizatorul poate gestiona preferintele legate de navigarea pe Internet si politica de cookies.
Cabinet de Avocat Emil Tatu respecta dreptul la intimitate al persoanelor care viziteaza site-ul nostru si comunica cu noi pe cale electronica. Am dezvoltat astfel aceasta “Politica de confidentialite” cu scopul de a va informa asupra modului in care www.avocatconstanta.com colecteaza, foloseste si proceseaza informatiile cu caracter personal.
Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu practicile descrise in aceasta “Politica de Confidentialitate”. Daca nu sunteti de acord cu aceasta politica de confidentialitate, va rugam sa nu utilizati acest site. Ne rezervam dreptul de a face modificari la aceasta politica de confidentialitate in orice moment. Orice modificari vor fi postate in aceasta politica de confidentialitate, iar modificarile se vor aplica pentru activitati si informatii colectate ulterior publicarii. Va incurajam sa revedeti periodic aceasta politica de confidentialitate pentru a va asigura ca sunteti informati cu privire la orice schimbari si la modul in care informatiile pot fi utilizate.
Informatii colectate de www.avocatconstanta.com
Pentru a realiza campanii publicitare mai apropiate de interesele dumneavoastra prin intermediul unor terte parti, in speta reteaua de publicitate Google, colectam o adresa IP, paginile web vizitate, data si ora la care au fost vizualizate, cat si interactiunea cu continutul de pe acest domeniu web, respectiv www.avocatconstanta.com. Tehnologiile folosite pentru a colecta aceste date sunt cookies.
Ce sunt cookie-urile?
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu“cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard-disk-ul utilizatorului). Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului. Datorita cookie-urilor, site-ul retine, pe o perioada de timp, actiunile si preferintele dumneavoastra (login, limba, dimensiunea caracterelor si alte preferinte de afisare). Astfel nu mai trebuie sa le reintroduceti ori de cate ori reveniti la site sau navigati de pe o pagina pe alta.
Cum si de ce folosim cookie-uri?
Folosim cookies pentru a imbunatati utilizarea si functionalitatea site-urilor noastre si pentru a intelege mai bine modul in care vizitatorii utilizeaza aceste site-uri, precum si serviciile oferite de catre acestea. Stocarea de cookies pe calculatorul dumneavoastra ne ofera o modalitate usoara si convenabila pentru a personaliza sau a imbunatati experienta dumneavoastra pe site-urile noastre si pentru a face urmatoarea vizita mai placuta.
Cum pot opri cookie-urile?
Utilizatorii isi pot configura browserul sa respinga fisierele cookie. Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite sectiuni sau pagini ale site-ului impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. Mai multe informatii despre cookie-uri puteti gasi pe site-ul www.allaboutcookies.org sau http://www.youronlinechoices.com/ro.

Ce tipuri de Cookie-uri sunt folosite?
In urmatorul tabel gasiti clasificarea si descrierea Cookie-uri folosite pe site-ul www.avocatconstanta.com:

 

Utilizam aceste informatii descrise mai sus si pentru a personaliza mai bine tipul de publicitate pe care un utilizator l-ar putea vedea pe alte domenii web. De asemenea, colectam date anonime din cookies, in scopul de a identifica cat mai multe segmente de public, lucru care ii permite retelei de publicitate Google sa selectioneze cat mai relevant audienta online.
E-mail marketing
In urma rezervarilor pe care vizitatorii le fac pe site-ul nostru prin modulul de rezervari, dar si prin intermediul tuturor formularelor de pe site, www.avocatconstanta.com colecteaza adresele de email, insa le pastreaza confidentialitatea, cu scopul de a va trimite newslettere despre noutati si oferte, oferind in acelasi timp optiunea de dezabonare prin intermediul fiecarui newsletter. Va asiguram ca adresele de email folosite de dumneavoastra pe site nu vor fi instrainate catre terte parti.
Daca Cabinet de Avocat Emil Tatu a obţinut in mod direct adresa de posta electronica a unui client, cu ocazia vanzarii catre acesta a unui produs sau serviciu, in conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001, Cabinet de Avocat Emil Tatu poate utiliza adresa respectiva, in scopul efectuarii de comunicari comerciale referitoare la produse sau servicii similare, cu condiţia de a oferi in mod clar si expres clientilor posibilitatea de a se opune printr-un mijloc simplu si gratuit unei asemenea utilizari, atat la obtinerea adresei de posta electronica, cat si cu ocazia fiecarui mesaj, in cazul in care clientul nu s-a opus initial. Fiecare e-mail trimis de Cabinet de Avocat Emil Tatu va da de fiecare data posibilitatea de a refuza in orice moment continuarea primirii unor e-mail-uri cu subiect de marketing.
Pentru orice solicitare sau intrebare privind datele dumneavoastra cu caracter personal, va rugam sa ne contactati prin e-mail la emil.tatu@avocatconstanta.com, sau prin telefon la 0722.556.897.