Confederatia Sindicala Cartel Alfa a transmis joi, 31 martie 2011, o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii solicita sa nu promulge Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
In cursul zilei de ieri, 14.04.2011, presedintele a promulgat legea in forma primita de la parlament.
Ce contine legea? Iata:
Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri aduce grave prejudicii materiale unei întregi categorii de lucrători din România, deoarece reglementează o discriminare economică între zilieri şi angajaţii cu contract individual de muncă şi o evaziune fiscală sub acoperire legală din partea celor care angajează persoane pentru munci necalificate, indiferent de domeniul de activitate al acestora – agricultură, cultură sau activităţi portuare.
În Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri se stabileşte că venitul net al zilierilor nu poate să fie mai mic de 2 lei/oră sau mai mare de 10 lei/oră.
Plata cu minimum 2 lei/oră încalcă dispoziţiile legale în vigoare privind egalitatea cetăţenilor şi nediscriminarea, întrucât valoarea acestei remuneraţii este sub valoarea salariului minim tarifar orar de 3,94 lei stabilit de Guvern pentru salariatul necalificat angajat cu contract individual de muncă. Plata cu 2 lei/ oră face ca veniturile unui lucrător zilier să fie sub nivelul salariului minim pe economie, ceea ce este încalcă principiul remuneraţiei egale pentru muncă egală, şi în acelaşi timp este forma prin care angajatorii care vor utiliza zilieri vor avea posibilitatea de a frauda „legal” veniturile statului, plătind un impozit mai mic.
Remuneraţia minimă pentru munca zilierilor trebuie să fie egală cu valoarea salariului minim garantat în plată, pentru a nu se prejudicia munca acestora, adică pentru a nu deveni nişte sclavi moderni, iar pe de altă parte pentru a nu prejudicia veniturile statului.
Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri nu a fost adoptată în interesul lucrătorilor zilieri, deoarece nu oferă acestor oameni nici un fel de protecţie socială, deşi veniturile lor sunt totuşi impozitate cu 16% ca pentru orice salariat.
Punerea unui plafon maxim de 10 lei/oră este, de asemenea, o formă premeditată de fraudă fiscală. Este anormal ca printr-o lege să se prevadă că un lucrător necalificat (muncitorul zilier prestează NUMAI munci necalificate) poate să fie plătit cu un salariu egal cu salariul mediu pe economie. O valoare atât de mare conduce la prezumţia că grupuri de interese doresc să utilizeze această lege în vederea dezvoltării fraudei fiscale, prin neplata contribuţiilor de asigurări sociale.
Aceste prevederi ale legii creează un mediu favorabil abuzurilor faţă de lucrătorii zilieri şi subminării contribuţiilor la bugetul statului.
Vom vedea cum se va aplica. Probabil, romaneste. Hei rup!