Telefon: +4.0722.556.897

      In Monitorul Oficial din 31.03.202 a fost publicat ORDINUL  nr. 740 din 31 martie 2020 privind aprobarea modelului documentelor prevazute la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative,  precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale  in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2,  cu modificarile si completarile aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2020  pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020  pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri  in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie sociala.

      Potrivit acestuia se aproba modelul cererii si al declaratiei pe propria raspundere pentru solicitarea indemnizatiei prevazute de art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie sociala, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

          Art.XV alin 1 din OUG 30/2020 astfel cum a dfost modificata : (1)  Alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, care intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, beneficiaza, din bugetul de stat, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.

Potrivit art 3 alin. 2 din Codul Civil, in categoria "alti profesionisti" intra: "(2) Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere."

          Se constata o exprimare deficitara in textul OUG 30/2020, cu trimitere la o prevedere generala, desi se instituie o diferenta intre "angajatori" care fac obiectul art. XI din OUG30/2020 si acesti "alti profesionisti".

     

           Conform legii pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil termenul de profesionist include categoriile de comerciant, întreprinzător sau operator economic precum şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, astfel cum aceste noţiuni sunt prevăzute de lege, la data intrării în vigoare a Codului civil. Textul menţionat înainte împreuna cu prevederile art. 3, alin (2) și alin. (3) din Codul Civil, sunt cele două texte care explica în mod explicit noţiunea de profesionist. Din exprimarea legiuitorului ar rezulta ca textul art. XV alin.1 si facilitatea acordata se refera la societatile comerciale, persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor familiale, eventual cabinetele medicale individuale, cabinetele stomatologice.

            Cu toate acestea, art. IV din OUG 32/2020 prevede ca "(1) Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) si (4), persoanele indreptatite depun, prin posta electronica, la agentia teritoriala, o cerere insotita de copia actului de identitate si o declaratie pe propria raspundere".  Fromularul de cerere creste neclaritatea prin sintagma : "nr. si data autorizatiei de functionare sau tip,  nr. si data documentului care atesta profesia sau a documentului/contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea.

          Prin urmare, categoriile de persoane/profesionisti carora le este aplicabil beneficiul indemnizatiei de 75% din castigul salarial mediu brut sunt insuficient definite.

          Sugerez tuturor celor care sunt asociati/administratori ai unor societati comerciale, persoane fizice autorizate, titulari ai unor intreprinderi individuale, titulari ai cabinetelor medicale individuale (inclusiv stomatologice) sa formuleze cererea si declaratia (care, bineinteles vor fi insotite si de o serie de documente : copia actului de identitate, declaratia pe propria raspundere si, bineinteles extrasul de cont (neprevazut in OUG, dar prevazut in formularul cererii aprobat prin Ordin), DACA AU AVUT ACTIVITATEA INTRERUPTA (daca doar ati avut dificultati in aceasta perioada NU beneficiati de indemnizatie).   La capitolul "calitatea solicitantului" sugerez a se mentiona "profesionist" intrucat in Codul Civil nu veti gasi alta.

Iata froma cererii si a declaratiei pe proprie raspundere prevazuta de Ordin:

 

Catre
    AGENTIA PENTRU PLATI SI INSPECTIE SOCIALA A JUDETULUI ......................................../MUNICIPIULUI BUCURESTI
                                                                                                                                                 CERERE
    Subsemnatul ..................................................., in calitate de .................................................. ...........................................................................................
    (Se vor inscrie calitatea solicitantului, conform prevederilor Codului civil, nr. si data autorizatiei de functionare sau tip,  nr. si data documentului care atesta profesia sau a documentului/contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea.),
    in cadrul ....................................................................................., cu domiciliul/sediul in localitatea ..................................................,
                         (denumirea completa)
    str. .................................. nr. ........., judetul ................................./municipiul ...................................., sectorul ....., identificat cu CI/BI seria ..... nr. .........., CNP ................................, telefon ...................., e-mail ......................................., va solicit acordarea indemnizatiei pentru perioada ........................... ca urmare a intreruperii activitatii, determinata de efectele epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, in contul al carui titular sunt ........................................, deschis la .................................... .
    Atasez:
  - copie dupa actul de identitate
   - copie dupa extrasul de cont
    - declaratia pe propria raspundere
    Data .......................................
    Numele si prenumele (in clar) .........................................
    Semnatura ..................................

 

 


    Catre
    AGENTIA PENTRU PLATI SI INSPECTIE SOCIALA A JUDETULUI ......................................../MUNICIPIULUI BUCURESTI
                                                                                                                                     DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE
    Subsemnatul..........................................................................., cu domiciliul/sediul in localitatea .............................................., str. .............................................. nr. ......, judetul ............................................../municipiul ..................................., sectorul ....., identificat cu CI/BI seria ...... nr. .............., CNP ......................................, telefon ..........................., e-mail .........................................., cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca, drept urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea desfasurata a fost intrerupta incepand cu data de................................. .
    Data .......................................
    Numele si prenumele (in clar) .........................................
    Semnatura ..................................
    ----

 

Intr-o amara concluzie, avem de a face in opinia mea cu o abrambureala guvernamentala si organizatorica de proportii. Greu de gasit o explicatie logica. 

 


  

 

NOTA! Acest site folosește cookies.

Continuarea navigarii inseamna acceptul. Learn more

I understand

Va multumim ca vizitati website-ul nostru. Speram ca veti fi incantati sa aflati mai multe despre Cabinet de Avocat Emil Tatu, precum si despre serviciile si produsele noastre.
Dorim sa va informam ca Cabinet de Avocat Emil Tatu este in curs de inregistrare ca si Operator de date cu caracter personal.

Prin aceasta “Politica de confidentialitate” ne angajam sa furnizam utilizatorilor informatii clare si complete despre datele pe care le colectam prin intermediul domeniului web www.avocatconstanta.com si despre modul in care aceste date sunt stocate si folosite de catre compania noastra, dar si de catre partenerii nostri (retele de publicitate). “Politica de confidentialitate” explica, de asemenea, modul in care utilizatorul poate gestiona preferintele legate de navigarea pe Internet si politica de cookies.
Cabinet de Avocat Emil Tatu respecta dreptul la intimitate al persoanelor care viziteaza site-ul nostru si comunica cu noi pe cale electronica. Am dezvoltat astfel aceasta “Politica de confidentialite” cu scopul de a va informa asupra modului in care www.avocatconstanta.com colecteaza, foloseste si proceseaza informatiile cu caracter personal.
Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu practicile descrise in aceasta “Politica de Confidentialitate”. Daca nu sunteti de acord cu aceasta politica de confidentialitate, va rugam sa nu utilizati acest site. Ne rezervam dreptul de a face modificari la aceasta politica de confidentialitate in orice moment. Orice modificari vor fi postate in aceasta politica de confidentialitate, iar modificarile se vor aplica pentru activitati si informatii colectate ulterior publicarii. Va incurajam sa revedeti periodic aceasta politica de confidentialitate pentru a va asigura ca sunteti informati cu privire la orice schimbari si la modul in care informatiile pot fi utilizate.
Informatii colectate de www.avocatconstanta.com
Pentru a realiza campanii publicitare mai apropiate de interesele dumneavoastra prin intermediul unor terte parti, in speta reteaua de publicitate Google, colectam o adresa IP, paginile web vizitate, data si ora la care au fost vizualizate, cat si interactiunea cu continutul de pe acest domeniu web, respectiv www.avocatconstanta.com. Tehnologiile folosite pentru a colecta aceste date sunt cookies.
Ce sunt cookie-urile?
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu“cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard-disk-ul utilizatorului). Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului. Datorita cookie-urilor, site-ul retine, pe o perioada de timp, actiunile si preferintele dumneavoastra (login, limba, dimensiunea caracterelor si alte preferinte de afisare). Astfel nu mai trebuie sa le reintroduceti ori de cate ori reveniti la site sau navigati de pe o pagina pe alta.
Cum si de ce folosim cookie-uri?
Folosim cookies pentru a imbunatati utilizarea si functionalitatea site-urilor noastre si pentru a intelege mai bine modul in care vizitatorii utilizeaza aceste site-uri, precum si serviciile oferite de catre acestea. Stocarea de cookies pe calculatorul dumneavoastra ne ofera o modalitate usoara si convenabila pentru a personaliza sau a imbunatati experienta dumneavoastra pe site-urile noastre si pentru a face urmatoarea vizita mai placuta.
Cum pot opri cookie-urile?
Utilizatorii isi pot configura browserul sa respinga fisierele cookie. Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite sectiuni sau pagini ale site-ului impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. Mai multe informatii despre cookie-uri puteti gasi pe site-ul www.allaboutcookies.org sau http://www.youronlinechoices.com/ro.

Ce tipuri de Cookie-uri sunt folosite?
In urmatorul tabel gasiti clasificarea si descrierea Cookie-uri folosite pe site-ul www.avocatconstanta.com:

 

Utilizam aceste informatii descrise mai sus si pentru a personaliza mai bine tipul de publicitate pe care un utilizator l-ar putea vedea pe alte domenii web. De asemenea, colectam date anonime din cookies, in scopul de a identifica cat mai multe segmente de public, lucru care ii permite retelei de publicitate Google sa selectioneze cat mai relevant audienta online.
E-mail marketing
In urma rezervarilor pe care vizitatorii le fac pe site-ul nostru prin modulul de rezervari, dar si prin intermediul tuturor formularelor de pe site, www.avocatconstanta.com colecteaza adresele de email, insa le pastreaza confidentialitatea, cu scopul de a va trimite newslettere despre noutati si oferte, oferind in acelasi timp optiunea de dezabonare prin intermediul fiecarui newsletter. Va asiguram ca adresele de email folosite de dumneavoastra pe site nu vor fi instrainate catre terte parti.
Daca Cabinet de Avocat Emil Tatu a obţinut in mod direct adresa de posta electronica a unui client, cu ocazia vanzarii catre acesta a unui produs sau serviciu, in conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001, Cabinet de Avocat Emil Tatu poate utiliza adresa respectiva, in scopul efectuarii de comunicari comerciale referitoare la produse sau servicii similare, cu condiţia de a oferi in mod clar si expres clientilor posibilitatea de a se opune printr-un mijloc simplu si gratuit unei asemenea utilizari, atat la obtinerea adresei de posta electronica, cat si cu ocazia fiecarui mesaj, in cazul in care clientul nu s-a opus initial. Fiecare e-mail trimis de Cabinet de Avocat Emil Tatu va da de fiecare data posibilitatea de a refuza in orice moment continuarea primirii unor e-mail-uri cu subiect de marketing.
Pentru orice solicitare sau intrebare privind datele dumneavoastra cu caracter personal, va rugam sa ne contactati prin e-mail la emil.tatu@avocatconstanta.com, sau prin telefon la 0722.556.897.